Damak bozuklukları, ağzı ve boğazı etkileyen bir rahatsızlık durumudur. Damak, dişleri barındıran, burun ve boğaza bağlanan ağzın çatısıdır. Yarık damak, tavşan dudağı, Pierre Robin sendromu, dil bağı gibi birçok damak rahatsızlığı türü vardır. Damak bozukluklarının sebepleri arasında genetik faktörler ve hamilelikte sigara içmek ya da gelişim sırasında bazı kimyasallara maruz kalmak gibi çevresel faktörler yer almaktadır.
Damak, ağız ve burun boşluklarını ayıran ağzın bir parçasıdır. Burası sert damak olarak da bilinir. Yumuşak damak damağınızın arka tarafı, sert damak ise ön kısmıdır. Damak iki kemik ve birkaç kıkırdaktan oluşmaktadır. Damağın nefes almanıza yardımcı olacak bir hava yolu oluşturmak, burun kanallarınızı ağzınızdan ayırmak, dişlerinize destek sağlamak gibi birçok farklı işlevi vardır. Damak bozuklukları hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilen çok yaygın sorunlardır. En yaygın damak rahatsızlığı burnunuzun ve ağzınızın sadece bir tarafını etkiler. Bu duruma tek taraflı dudak yarığı veya tek taraflı yarık damak denir.
Damak Rahatsızlıkları Çeşitleri Nelerdir?
Damak, ağzınızın çatısıdır. Ağız boşluğunu burun ve boğaz boşluklarından ayırır. Damak, bir mukoza zarı ile kaplı iki ince, yatay kemik plakasından oluşur. Bu zara, yutma sırasında yiyeceklerin burun boşluğuna girmesini engellemek için yukarı doğru hareket eden yumuşak damak adı verilir. En yaygın damak rahatsızlığı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yarık dudak veya yarık damak
- Burun pasajlarınızın veya sinüslerinizin içindeki veya yakınındaki tümörler
- Tüberküloz (TB) gibi enfeksiyonlar
Damak bozuklukları, ağzın çatısını etkileyen anormalliklerdir. Çocuklarda daha yaygın olmasına rağmen, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilirler.
Damak Rahatsızlıklarının Oluşma Sebepleri Nelerdir?
Damak yüzün bir parçasıdır ve ağzın çatısını oluşturur. Çiğneme için önemli olan birkaç kemik ve yapıdan oluşmaktadır. Damak yarıklarının birçok sebebi bulunmaktadır. Oluşma sebeplerinden önce damağın özelliklerini ve kısımlarını bilmek gerekmektedir. Damak iki bölümden oluşur:
- Sert damak. Bu kısım dişlerinizi ve diş etlerinizi içeren damağın ön kısmıdır.
- Yumuşak damak. Bu kısım ağzınızı burnunuza bağlayan damağın arka kısmıdır.
Sert ve yumuşak damaklar hastalıklardan veya yaralanmalardan etkilenebilir. Bu koşullar damağınızın yalnızca bir bölümünü veya her iki bölümünü etkileyebilir. Sert damak veya maksiller kemik, üst dişlerin arkasında ağzın çatısını oluşturur. Önde kenarlarında buluşan ve arkada bağlar ve kaslarla birleştirilen iki kemik plakasından oluşur. Sert veya yumuşak damaktaki konjenital (doğumda var olan) anormallikler, bir alandaki küçük bir çentikten damağın bir veya daha fazla bölgesinin tamamen yokluğuna kadar değişebilir. Sadece bir tarafı veya her iki tarafı eşit (bilateral) etkileyebilirler.
Hamilelik veya doğum sırasında yüz veya çene yaralanması nedeniyle de yarık damak oluşabilir. Nadir durumlarda, bir ebeveynden geçen anormal bir gen neden olabilir. Bütün bunlar damak rahatsızlıklarının oluşma sebepleri olarak görülmektedir.