Çocuklarda ağız bakımı, oldukça önemli bir konudur ve ebeveynler tarafından çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü özellikle diş fırçalamak ve düzenli ağız temizlemek çocuk yaşlarda alışkanlık edinilir. Eğer bir birey, bu alışkanlıkları çocukken kavramamışsa; ileriki süreçte bu noktada oldukça büyük zorluk yaşayacaktır.
Bu sebepten dolayı, ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekir. Sizler için hazırladığımız Çocuklarda ağız bakımı makalemizle birlikte; “Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?” Sorusuna kapsamlı bir şekilde yanıt bulabilirsiniz.
Çocuklarda ağız bakımı konusuna geçmeden önce bilmeniz gereken en önemli şey ise; kendi ağız bakımınıza da dikkat ediyor olmanız olarak öne çıkmaktadır. Eğer kendi ağız bakımınıza dikkat etmiyorsanız; bu noktada çocuğunuz sizi örnek alacak ve kendisi de ağız bakımına herhangi bir şekilde alışmayacaktır. Bu yüzden ilk önce kendiniz uygulayarak bu konunun ne kadar önemli olduğunu çocuğunuza göstermelisiniz.
Çocuklarda Diş Fırçalama
Çocuklarda diş fırçalama, ağız bakımı eğitimi verilirken öğretilmesi gereken ilk şeydir. Fakat bunu öğretirken de; dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Bu noktalardan ilki; diş fırçalama esnasında diş macunu gibi florür içeren ürünler kullanılmasıdır.
Sabah uyandığında, öğle yemek yediğinde, akşam yemek yediğinde ve son olarak gece uyurken günde 4 kez oyun oynuyor gibi diş fırçalatmalısınız. Bu noktada da, doğru diş fırçalama yöntemini öğrettiğinizden emin olmalısınız. Aşağıda sizler için doğru diş fırçalama yöntemlerini verdik:
- Diş fırçasının üzerine bezelye miktarınca macun alınır. Ardından ise macun ilk kez dişle temas eder. (Çocuklar, macunun ne olduğunu bilmediği için yeme girişiminde bulunurlar. Yutmamasına dikkat etmelisiniz)
- Oldukça yumuşak kıllara sahip bir diş fırçasıyla, ilk olarak plak birikiminin en yoğun olduğu bölge olan tüm dişlerin iç bölgelerini fırçalamalısınız. Fırçalama yaparken ise oldukça hassas bir şekilde ileri – geri şeklinde hareket yapmalısınız.
- Sonrasında ise tüm dişlerin dış yüzeyini temizlemeniz gerekir. Fırçanın dişeti hattıyla doğru açıda olması gerekir. Yine hassas bir şekilde ileri – geri hareket ettirilmesi gerekir.
- Tüm dişin çiğneme yüzeyi fırçalanmalıdır. Burada da yine ileri – geri hareket düzeni uygulanmalıdır.
- Her bir ön dişin; arkası, üstü ve altını temizleyebilmek için fırça ucunu kullanmalısınız.
- Dili fırçalamak ise, her zaman eğlencelidir. Fakat çocuklar bazen bundan hoşlanmayabilir. Bir kez deneyerek çocuğunuzun tepkisini görüp, ona göre hareket edebilirsiniz.
Çocuklarda Ağız Sağlığı İçin Beslenme
Çocuklarda ağız sağlığının korunabilmesi, güçlü dişlerin oluşabilmesi için kesinlikle dengeli beslenmesi gerekmektedir. Tüm vitamin ve mineral çeşitlerinin yanı sıra; çocuğun beslenmesi için oldukça yüksek miktarda kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür verilmelidir.
Florür, çocuklarda oldukça sık bir şekilde görülen diş çürüğünü korumaktayken; sık sık abur cubur tüketilmesi ise en büyük düşman olabilir. Kurabiyeler başta olmak üzere sırasıyla şekerlemeler, kurutulmuş meyveler, alkol bulunmayan içecekler, tuzlu krakerler ve patates cipsleri tarzında çok sayıda gıda ile çerezde yer alan yüksek dozda şeker ve nişasta, dişleri çürütme konusunda en hızlı etki gösteren maddelerdir.
Bu yiyeceklerden uzak tutulmalı, eğer tutulamıyorsa her tüketim sonrası dişler hassas ve detaylı bir şekilde fırçalanmalıdır.