Çene, boyun ve omurga üçgeni birbirine yakın olmasından dolayı bu bölge çene eklemleri alanına girmektedir. Bu durum dişlere yakın olması nedeniyle, bu bölgede oluşan rahatsızlıklara genel anlamda çene eklemi rahatsızlıkları denmektedir. Alt çenenin hareketleri aynı anda boyun ve çene kaslarını da etkiler. Bu üçlünün dengesinin bozulması durumunda da çene eklemi rahatsızlıkları oluşur.
Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?
Gece uykuda dişleri sıkmak ve gıcırdatmak, oturma bozuklukları, dik oturmama, çenenin kapanış bozuklukları ve dişlerdeki hastalıklar çene eklimi rahatsızlığının önemli nedenlerindendir. Bunun yanında çiğnemeyi tek taraflı gerçekleştirmek, psikolojik nedenler, kaza veya düşme sonucu oluşmuş travmalar da bu tür rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor. Aşırı soğukta kalmak, sert yiyeceklere ısırarak zorlamak, bağ dokusundaki gevşeklik ve tümör, enfeksiyon veya romatizma hastalıklar en önemli nedenlerdir.
Çene Eklemi Hastalık Belirtileri
- Kas ağrıları
- Çene hareketlerinde kısıtlanma
- Eklemlerin ses çıkarması
- Ağzın kayması
- Rahat çiğneyememe
- Ağzı açmada güçlük
- Stres ve psikolojik bozukluklar
- Kulak çınlaması denge bozuklukları
- Çene eklemleri oluşturan organlarda ağrılar
Kas Ağrıları
Çene eklemlerini oluşturan üçlü bölgede geniş bir alana yayılan ağrılardır bu ağrılar genellikle dişleri gece uykuda sıkma ile ortaya çıkan ağrılardır.
Çene Hareketlerinde Kısıtlanma
Eklemlerdeki yapısal bozukluk ve bu bozukluğun bozulmaya bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar ve bu ağrılarının genel geniş bir alana yayılmasının yine bu çene eklemi hastalıklarının belirtilerinden biridir.
Eklemlerin Ses Çıkarması
Bazı durumlarda eklemlerden sesler çıkar. Bu kireçlenmeye bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ancak çene eklemi bölgesindeki diskin çıkması ya da yerinden oynaması ile da bu ağrılar hissedilir. Eğer böyle ağrılarınız varsa bu çene eklemi hastalık belirtisi olabilir.
Ağzın Kayması
Eklemlerin fiziksel bozukluğu ile ortaya çıkan bazı anatomik bozukluklar oluşur. Bunlar genellikle ağzı açarken ve kapatırken aşırı ağrı’ya sebep olur ve ağzını rahat açıp kapatamama hareket kısıtlılığı sebep olur.
Stres Ve Psikolojik Bozukluklar
Psikolojik bozukluklar yalnızca çene eklemi hastalıklarında değil genel anlamda birçok hastalığı tetikleyen faktörlerden biridir. Ancak çene eklemi hastalıklarında stres ağız hareketlerini etkiler ve hareketlerinde kayıp yaşanır bunun sonucu olarak da beslenme düzeni bozulur ve bu durum çene eklem hastalıklarında en sık görülen belirtilerden biridir.
Kulak Çınlaması Denge Bozuklukları
Çene eklemi rahatsızlıklarında kulak çınlaması ve baş dönmesi sıkça görülen rahatsız belirtilerden biridir. Bunun sonucunda halsizlik görülebilir ve denge kaybı çene eklemi hastalıklarının belirtilerinden biridir. Aynı şekilde boyunda ağrılar oluşur.
Çene Eklemleri Oluşturan Organlarda Ağrılar
Çene eklemi üçgenin içine alan organların birinde veya birkaçında ağrı olması ve bu ağrı’nın geniş bir alana yayılmasının da çene eklemi hastalıklarının belirtileridir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Belirtileri
Temporomandibular eklem (TME) çeneyi kafatasına bağlayan ekleme verilen isimdir. Çene eklemi rahatsızlıkları doğrudan çiğneme ile ilgilidir dersek yanlış olmaz. Çene eklemi rahatsızlığı birçok nedenle karşımıza çıkabilir. Toplumun büyük çoğunlu çeşitli nedenlerle çene eklemi rahatsızlığı yaşamaktadır.
Çene eklemi rahatsızlığı özellikle kadınlarda daha sık karşılaşılan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Çene eklemi ile ilgili rahatsızlık çekenlerin günlük yaşamı olumsuz etkilenmektedir. Bu rahatsızlığın en sık karşılaşılan belirtisi ağrı hissidir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?
Toplumda birçok kişinin karşılaştığı çene eklemi rahatsızlığının birçok belirtisi vardır. Çene eklemi rahatsızlığı özellikle 20 -40 yaş arasındaki kişilerde daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Çene eklemi ile ilgili rahatsızlık yaşayan kimselerde ağız açamama sorunu ortaya çıkabilir.
Ayrıca ağızda kayma, baş ağrısı, kulakta hissedilen yoğun ağrı, yemek yerken veya ağızda bir şey çiğnerken çene ekleminden gelen ses, kilitlenen veya takılan çene, konuşurken çene ekleminde oluşan ağrı sebebiyle ağzı açamama da yine çene eklemi rahatsızlıkları arasında gösterilebilir. Çeneden ses gelmesi, ağrı veya ağzı tama açamama gibi sebepler bu rahatsızlığı yaşayanların günlük yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Çene Eklemi Rahatsızlığına Hangi Etkenler Neden Olmaktadır?
Çene eklemi rahatsızlığı toplumun büyük bir kısmında karşımıza çıkmaktadır. Birçok farklı sebep çene eklemi rahatsızlığı yaşanmasına etki eder. Bu sebepleri sıralayacak olursak; diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi bir alışkanlığı olan kişilerin çene eklemi rahatsızlığına yakalanma oranları oldukça yüksektir. Ayrıca duruş bozukluğu olan kişilerde; baş, boyun, çene travması yaşamış kişilerde oldukça sık bu rahatsızlık görülmektedir.
Çene kapanış bozukluğu, tek taraflı çiğneme, diş hastalıkları, çene kırıkları, sakız çiğneme, sürekli telefonda konuşma, tırnak yeme, doğuştan gelen bozukluklar gibi bazı sebepler de çene eklemi rahatsızlığına neden olabilmektedir. Ayrıca diş tedavisi yapılırken de çene eklemi zarar görebilir. Mesela yirmilik diş, kanal tedavisi gibi uzun zaman alan işlemler sırasında ağız uzunca bir süre açık kaldığı için çene eklemi ile ilgili rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Stres hemen hemen çoğu hastalığın temelini oluşturduğu gibi çene eklemi rahatsızlığının başrolünde de stres olabilir.
Çene Eklemi Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Çene eklemi rahatsızlığı genel olarak cerrahi müdahaleye gerek olmayan bir rahatsızlık türüdür. İlaçlı tedavi veya aparat kullanımı, fizik tedavi gibi yöntemlerle çene rahatsızlığından kurtulmak mümkün olabilir. Çene eklemi rahatsızlığının tedavisinin ilk adımı çene istirahatıdır. Çene eklemi rahatsız olan kişilerde kas hareketleri oldukça ağrılı olmaktadır.
O yüzden rahatsızlığın tedavisi için hemen fizik tedavi başlatılmalıdır. Ardından rahatsızlığın nedeni ve yoğunluğuna göre ilaç ile tedavi uygulanmalıdır. Eğer bu yöntemlere rağmen ağrı devam ederse çene cerrahına muayene olunması gerekir. Çene cerrahı kişideki rahatsızlık sebebi diş gıcırdatma kaynaklı ise ağız ölçüsünü alarak hastaya gece plağı ve ısırma plakları (splint apareyler) veri. Bu yöntemde de başarılı sonuç alınamazsa çene cerrahi tarafından ameliyat ile tedavi uygulanır. Çene Alanında Yaşadığınız Sorunlar Hakkında Daha Kapsamlı Bilgi Almak İçin Çene Cerrahisi Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz.