Bonding nedir? Bonding, koruyucu diş hekimliği uygulamalarından biri olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında estetik diş hekimliğinde de kullanılan bonding, sahip olduğu avantajları ve özellikleri ile son yıllarda çok fazla tercih edilen uygulamalar arasında yer alır.
Farklı renk seçeneklerine sahip olması alternatif çözümler üretilmesine yardımcı olur. Yeni nesil bir dolgu malzemeleri kullanılan bu yöntem, farklı opaklık ve şeffaflıklarda renk seçeneklerine sahiptir.
Bonding Özellikleri Nelerdir?
Estetik diş hakimliğinde kullanılan ve koruyucu diş hekimliğinin önemli bir parçası olan bonding, birbirinden farklı özellikleri ile ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlarken aynı zamanda da kişilerde estetik bir gülüş ortaya koyar. Estetik bir görüntü elde etmek için dişlere ufak dokunuşların yapılması yeterli olur. Peki, bonding uygulaması ne tür özellikler barındırır? Bunlara daha yakından bakalım.
- Bonding uygulaması her şeyden önce dişlerde herhangi bir aşınma meydana getirmeden kolayca uygulanabilir.
- Bunun yanında seans sayısı genel olarak azdır. Çünkü tek bir seansta ortalama 4 ya da 6 dişe kadar uygulama yapılması mümkün olur.
- Ayrıca dişler arasında oluşan aralıkları ve şekil bozukluklarını belirli seviyelere kadar giderir ve bu sayede dişlerde estetik bir görüntü elde edilmesine yardımcı olur.
- Bunların yanı sıra kırık ya da bölgesel bozukluk bulunan dişlerin düzeltilmesinde etkili bir yöntemdir.
- Eğer doğru ve düzenli bir bakım yapılırsa oldukça uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür.
- Periyodik olarak yapılan kontroller ve doğru bir cilalama ile doğal diş rengine ulaşılması oldukça kolaydır.
- Bonding pek çok vakada herhangi bir şekilde anesteziye ihtiyaç duyulmadan uygulanabilir.
- Diğer yandan bonding uygulaması için sektörde meydana gelen gelişmeler (özel renkte ve estetik kompozit dolgu malzemeleri) uygulamanın başarılı bir tedavi sürecine sahip olmasına neden olmuştur. Bu yüzden estetik diş hekimliği alanında da son yıllarda çok fazla tercih edilen uygulamalar arasına girmeyi başarmıştır.
Bonding Nasıl Yapılır?
Bonding, dişlere herhangi bir şekilde müdahale edilmeden ve dişlerde hiçbir şekilde aşındırma meydana gelmeden gerçekleştirilen estetik uygulamalar arasında yer alır. Bu yüzden özellikle estetik diş hekimliği alanında oldukça fazla tercih edilen bir uygulama halini almıştır. Bonding uygulaması ile en önemli prensiplerden biri dişlere zarar verilmemesidir.
Bunun yanında dişlere zarar verilmeden dişlerin renginin ya da şeklinin değiştirilmesi, büyütülmesi veya birtakım kusurların giderilmesi amaçlanır. Şimdi, bonding nasıl yapılır? buna daha yakından göz atalım.
- Öncelikle hasta hazırlanır ve bunun ardından herhangi bir şekilde anesteziye ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilir. Ayrıca dişlerde aşındırma gibi durumlar üzerinde de değerlendirme yapılır.
- Daha sonra dişler hazırlanır ve genel olarak estetik diş tedavilerinde kullanılan Rubber Dam yani lastik örtü ile dişler olması gereken şekilde izole edilir.
- Bunun ardından dolgu malzemesi ile dişlerin yüzeyi arasında gerekli olan bağlantının sağlanabilmesi adına ilk olarak dişleri pürüzlü bir hale getirecek bağlayıcı ajanlar ile uygulama yapılır. Aynı zamanda dişlerde polimerizasyon işlemi gerçekleştirilir.
- Yapılan bu işlemlerin ardından bonding malzemesi mevcut dişlerin rengine uyum sağlayacak şekilde seçilir ve sonrasında katmanlar halinde yerleştirme işlemine geçilir.
- Uygulama sırasında son şekillendirme yapıldıktan sonra ve son olarak cila da atılarak işlemler bitirilir. Bonding yönteminde cila aşaması oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu aşamada dişlerin renklenmemesi gerekir ve bunun için de pürüzsüz bir yapıda olmaları şarttır. Ayrıca bazı vakalarda ortalama 7 gün sonrasında tekrar cilalama yapıldığını söylemek mümkün olur. Böylece diş lekelerine karşı oluşturulan direncin bu uygulamalar ile başarılı olması sağlanır.
Bonding Yöntemi Ne Kadar ve Kaç Seans Sürer?
Bonding yönteminde seans sayısı ve süre genel olarak tedavi edilecek olan diş sayısına göre değişiklik gösterir. Tek bir seansta 4 ya da 6 arasındaki diş sayısı için yapılan tedavi, yaklaşık olarak 1 ila 1,5 saatte gerçekleştirilir. Tabi bu protokoller çoğu zaman için hekime göre değişiklik gösterebilir.
Ayrıca tedavi uygulamasının ardından 7 – 10 gün sonra gerçekleştirilen kontrol seanslarının tedavinin başarılı olmasında ve yapılan işlemlerin uzun ömürlü olmasında etkili olduğunu da söylemek mümkündür.
Bonding Yönteminin Avantajları Nelerdir?
Koruyucu ve estetik diş hekimliği alanında uygulanan bonding yöntemi, estetik ve sağlık açısından pek çok avantajı da beraberinde getirir. Şimdi, bonding yönteminin avantajlarına daha yakından bakalım.
- Bonding yönteminde dişlere çoğu zaman için aşındırma işlemi uygulanmaz.
- Ayrıca bonding uygulaması sayesinde dişlerin belirli bir oranda uzatılması mümkündür. Böylece gülüş sırasında ön plana çıkan yaşlı görünüm de ortadan kaldırılmış olur.
- Bonding uygulaması ile aynı zamanda dişlerdeki sararmış görüntüler de ortadan kaldırılabilir.
- Bunların yanı sıra dişlerdeki çürükler ve kırıklar da yine oldukça kolay ve etkili bir şekilde onarılabilir.
- Diğer yandan lamine proselen ya da estetik porselen düşünmeye hastalar için bonding yöntemi oldukça düşük maliyetli bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar.
Bonding Uygulamasının Yan Etkisi Var Mıdır?
Bonding uygulaması oldukça kolay bir işlem süreci gerektirir. Çoğu zaman için anesteziye gerek duyulmaz. Ayrıca uygulama sırasında hasta herhangi bir şekilde acı ya da ağrı yaşamaz. Dişlerde aşındırma yapılmadığı için acı hissedilmesi neredeyse imkansızdır. Bonding yönteminde anestezi uygulaması sadece çürük dişler üzerinde yapılan işlemler sırasında uygulama altına alınır.
Bonding Uygulaması Sonrasın Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bonding uygulaması sonrasında eğer dişlerde herhangi bir şekilde yükseklik varsa zaman kaybetmeden bu durumun çözülmesi gerekir. Uygulama sonrasında ilk zamanlarda dudak ve dil kısmında çok fazla temas, rahatsızlık ya da kabarıklık gibi durumlar olabilir. Yükseklik olarak anlatmak istediğimiz durum, karşı dişin çok fazla temas etmesi ve kırıcı kuvvet uygulamasıdır.