Diş sağlığını olumsuz etkileyen unsurların başında, çürükler gelmektedir. Buna en büyük neden ise kişilerin fizyolojik rahatsızlıkları, ya da diş bakımını doğru uygulamamaları nedeniyle diş minelerinin zamanla aşınıp, kaybolmasıdır. Bu durumda dişler koruyucu mine tabakasından mahrum kalmakta ve haliyle diş çürümeleri kaçınılmaz olmaktadır. Diş minesi aşınmasının belirtileri görüldüğü anda gerekli önlemin alınması, bu riski azaltacaktır.
Diş minesinde;
- Sararmalar,
- Diş yüzeyinde matlık oluşumu,
- Dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet,
- Diş görünümünde pürüzlü bir yapı,
- Diş uçlarında tırtıklar,
- Diş yüzeyinde yumuşak görünüş,
- Dişlerin birleştiği noktalarda çökmeler ve
- Diş aralarında kanamalar görülürse aşınma başlamış demektir.
Görüldüğü üzere diş minesi aşınması söz konusu olduğunda karşımıza çok sayıda farklı belirti çıkar. Bu belirtileri dikkate almadığımız zaman, ciddi diş sorunlarının yaşanması da muhtemeldir. Bundan dolayı da şayet diş minesi aşınmasının belirtileri konusunda birtakım işaretler varsa mutlaka bir uzmana görünmenizde fayda vardır. Bu sayede diş kayıplarının önüne geçmek de mümkün olmaktadır.
Diş Minesinin Aşındığını Nasıl Anlarız?
Dişlerin doğal yapısı oldukça yumuşak ve hassastır. Diş minesi; dişin yumuşak iç kısımlarını kaplayan sert kısmıdır. Diş minesi sayesinde dişler çok daha sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Bunun için diş minesinde görülen sorunların tedavi edilmesi şarttır. Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler sonrası dişler fırçalanmadığı taktirde, diş aralarında artıklar birikir. Bakteri üremesine neden olan bu durum ise zamanla diş minesinde aşınmalara ve sonrasında ise diş kaybına sebeptir.
Diş minesi aşınmasının belirtileri arasında en fazla dikkat çeken, diş yüzeyinde olan değişikliklerdir. Dişler; normal olmayan şekilde renk değiştirmeye başlıyor. Diş minesinin koruyucu sertliğinden diş yüzeyi mahrum kalıyor ve herhangi bir yiyeceği yerken bile kırılabiliyor. Dişlerdeki sağlıksızlık, dışarıdan bakıldığında dahi anlaşılabilmektedir. Diş minesinin aşındığını hissettiğimiz anda bu tür sorunların tedavisine yönelik olarak profesyonel bir hizmet almamız da şarttır. Ancak bu sayede etkili bir düzeyde diş minesinin aşınması sorunun üstesinden gelmek de mümkün olmaktadır.
İlgili Link: Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır
Diş Minelerine Ne İyi Gelir?
Diş minesi; insan vücudunda en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Zira diş minesini, insan bedeni yenileyemez. Bunun için önce diş minesinin aşınma nedenlerini bulup, ona göre tedbir almak gerekiyor. Diş minesi tahribatı, her yaştan insanın yaşayabileceği bir durumdur. Yaşlı kişilerin genel olarak diş minesi aşınmasının nedeni fizyolojiktir. Ancak, genç insanların bu olumsuzluğu yaşamasının nedeni büyük oranda yanlış besin ve içecekler ile dişlere gerekli bakımın gösterilmemesidir. Diş minesinin etkili bir düzeyde tedavi edilmesi için günümüz koşullarında farklı teknik ve yöntemlerin de uygulandığını rahatlıkla ifade edebiliriz.
Diş minesinin yapısını bozan ilk etken asitli yiyeceklerdir. Daha sonra sert fırçalama da diş minesini aşındıran bir diğer nedendir. Ayrıca kişilerin özellikle geceleri dişlerini sıkma ve gıcırdatma hastalığı da diş minesinin çok daha kolay aşınmasını sağlamaktadır. Bunun dışında tırnak yeme hastalığı olan kişilerin de diş minelerinin zarar gördüğü biliniyor. Bunun için öncelikle tedbir almak gerekiyor.
İlgili Link: Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır ?
Diş minesi aşınmasının belirtileri ile karşılaşmamak için;
- Kişilerin asitli yiyecek ve içecek tüketimini azaltması gerekir.
- Günde en az iki kere diş fırçalanmalıdır.
- Diş minesini güçlendirici macun ile diş fırçalanmalıdır.
- Dişler çok sert fırçalanmamalı ve diş fırçalamak için orta sertlikte ağız yapısına uygun diş fırçası kullanılmalıdır.
- Ayrıca rutin diş kontrolleri de ihmal edilmemelidir.
Doğal yapısı çürümeye meyilli olan diş minesinin dayanıklı olabilmesi için doğru beslenme, dişleri düzenli fırçalama ve herhangi bir sıkıntı hissedildiği anda diş doktoruna başvurarak tedavi olmak gerekiyor.
Diş Minesi Zarar Görürse Ne Olur?
Diş minesi; aşınma, yıpranma ya da erozyon şeklinde hasara uğramaktadır. Aşınma; diş minesinin tamamen kaybolmasıdır. Yıpranma; diş gıcırdatma esnasında dişlerin birbirine sürtüp, yıpratmasıdır. Erozyon ise asitli yiyecek ve içeceklerin diş minesini eritmesi anlamına geliyor. Her üç türlü şekilde de diş minesi zarar görür ve diş minesi aşınmasının belirtileri ile kendisini gösterir.
Diş minesi aşınmasının belirtileri, dişlerin yok olabileceğini de gösteriyor. Bunun için ilk diş hassasiyeti görüldüğü an, bir diş hekimine başvurmak gerekiyor. Çünkü diş minesinin ilk aşamasında lazer ya da koruyucu jel macun ile diş minesindeki tahribat durdurulabiliyor. İleriki aşamalarda ise dolgu ya da porselen kaplama tedavisi uygulanarak, dişlerin kaybı engelleniyor.
Mine Tabakası Kendini Yeniler Mi?
Diş minesinde oluşan tahribat, diş ömrünü kısalttığı gibi tüm vücut sağlığını da olumsuz etkilemektedir. İnsan vücudunun doğru beslenebilmesi için alınan gıdanın en iyi şekilde çiğnenip, sindirime hazır hale gelmesi gerekiyor. Bunun için dişlere büyük görev düşüyor. Diş mineleri ise dişleri kaplıyor ve sert cisimlerin çiğnenmesi esnasında dahi dayanıklı olmasını sağlıyor.
Diş kontrollerinin her altı ayda bir diş hekimince yapılması gerekmektedir. Böylece herhangi bir sıkıntı anında tedavi edilebilir. Aksi halde sadece diş minesinin değil, dişlerin yok olması da kaçınılmazdır. Kaybedilen mine tabakasının kendisini yenileme özelliği bulunmuyor. Bu nedenle, diş minesi aşınmasının belirtileri göz ardı edilmemelidir. Yapılacak müdahalelerle diş minesinin yenilenmesi mümkün olmasa da diş tedavisi gerçekleştirilerek, diş kaybının önüne geçilebileceği unutulmamalıdır.