Çene bölgesinde hissedilen, bazı hallerde konuşma, çiğneme ve yutma üzerinde olumsuz durumlara yol açan hafif veya şiddetli her türlü ağrı, çene ağrısı olarak adlandırılmaktadır. Bu tarzdaki ağrılar, genelde çene bölgesinde hissedilse de her zaman çenedeki bir sorundan kaynaklanmayabilirler.
Sinüslerden kaslara, diş ve diş etlerinden kulaklara ve yapısal bozukluklara kadar çok sayıda faktör, çenede ağrı oluşumuna katkı sağlarlar. Genellikle diş hekimlerinin branşına giren sorunlardır. Çene ağrısında tedaviye başlanması için öncelikle ağrılara sebep olan sorunların saptanması gerekir.
Özellikle şiddetli ağrı oluşması durumunda beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen bu ağrılar, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin ögelerinin tam olarak karşılanmasına engel teşkil ederler. Ayrıca şiddetli ve devamlı çene ağrısı, günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğinden sorunun bir an önce tespit edilip tedaviye başlanması gerekir.
Çene Ağrısına Eşlik Eden Semptomlar Neler?
Çene ağrısı yaşayan kişilerde genellikle ağrıya eşlik eden birtakım semptomlar oluşabilmektedir. Bu semptomların neler olduğu ağrıya neden olan soruna bağlı olarak değişebilmekle beraber yaygın görülen semptomlar içinde şunlar bulunmaktadır:
- Kas ve eklemlerde hassasiyet
- Çenenin hareket ettirilmesi ile artan yüz ağrısı
- Çenenin hareket kabiliyetinin kısıtlanması
- Kulaklarda ağrı ve çınlama
- Diş ağrısı ve apse oluşumu
- Gerilim tipinde oluşan baş ağrısı ve göz arkalarında oluşan ağrı
- Çenenin kilitlenmesi
- Çene yanaklarda bıçak saplanması şeklinde ağrı hissiyatı
- Acıya duyarlılığın artması
- Yanma tarzında hissedilen sinir ağrısı tipindeki ağrılar
- Baş dönmesi
- Yüksek ateş oluşması
- Yüzde oluşan şişlik
Yukarıda belirtilen semptomlar birçok çene ağrısı türüne eşlik ederler. Ağrının nedenlerinin farklı hastalıklar olması halinde bu hastalıklara ilişkin daha farklı belirtiler de gözlemlenebilmektedir. Çenedeki ağrıya ek olarak bu gibi semptomların görülmesi durumunda zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir.
Çene Ağrısı Neden Olur?
Çene ağrısının çok sayıda nedeni mevcuttur. Bunlardan en çok görüleni çene ağrısı olgularının birçoğunda etkili olan temporomandibular ekleme ve çene hareketinden sorumlu kas topluluğundan oluşabilen bozukluklardır. Bu bozukluklara bağlı olarak oluşan çene ağrıları en sık olarak doğurganlık çağındaki kadınları etkilemektedirler. Çenede ağrı oluşumuna neden olan diğer faktörler ise şu şekilde açıklanabilir:
- Uykuda diş gıcırdatma ve dişleri sıkma durumları
Osteoartrit (kireçlenme) ve osteomiyelit (kemik dokusu iltihabı)
Sinovit ve kapsülit gibi eklemler ve bağların iltihabi durumları - Sinüzit
- Migren ağrıları
Gerilim tipi baş ağrıları - Diş ve diş eti hastalıkları
- Nöropatik ağrılar (sinir iletimindeki bozukluklar ve sinir harabiyetine bağlı görülen ağrılar)
- Vücudun belirli bir kısmına kan akımının yavaşlaması veya durması ile görülen vasküler ağrılar
- Romatoid artrit
Tiroid hastalıkları - Fibromiyalji
- Multipl skleroz (MS)
- Lyme hastalığı
- Sistemik Lupus Eritematozus (Lupus hastalığı)
Çenedeki ağrıya ek olarak omuz, kol, boyun ve sırt ağrıları, nefes darlığı, terleme, göğüste daralma hissi, mide bulantısı ve uyuşukluk gibi durumların oluşmasında kalp krizine yol açabileceğinden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Yukarıda yazılan nedenlerin haricinde oluşan bazı durumlarda çenede görülen ağrılar stres, uykusuzluk, yorgunluk, vitamin ve mineral eksiklikleri, düzensiz beslenme ve depresyon gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilir.