Diş eti kanaması, diş etlerinde oluşabilecek hastalıkların bir sonucu olsa da başka sağlık sorunlarına da bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Diş eti kanamaları dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımı sonucunda da oluşabilir.
Bu ve bunun gibi günlük sorunlarının yanı sıra diş eti kanaması periodontitis, lösemi, vitamin eksikliği ve trombosit eksikliği gibi hastalıkları da etkileyebilir. Bu tür hastalıklar diş etinin kolay kanayıp iltihaplanmasına neden olabilir. Bu sebeple diş eti kanaması problemi yaşayanlar mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak bu sorunun sebebini öğrenmeli ve tedavisine başlamalıdır.
Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş eti kanamasının kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemesi, diş etlerinde aşırı derecede plak birikmesiyle başlamaktadır. Plak birikimi sonucunda oluşan gingivitis olarak adlandırılan yapışkan ve renksiz bakteri plağı, diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olmaktadırlar. Bu plaklar zaman geçtikçe kanamalara neden olur ve bireyin sağlıksız diş etlerine sahip olmasına neden olur.
Aşırı plak birikimi kanamalara sebebiyet verebileceği gibi periodontitis adı verilen ve çok daha önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkan çene kemiği hastalığına da yol açabilir. Ağızda oluşan bu ve bunun gibi hastalıklar bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden diş eti kanaması ciddiye alınmalı ve bu soruna yol açabilecek nedenleri bir diş hekimine başvurarak öğrenilmeli ve tedavi sürecine hemen başlanmalıdır.
Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Diş eti kanaması en yaygın olarak dişleri fırçalarken kan görülmesi şeklinde fark edilir. Bunun yanında diş eti kanamasına neden olan hastalığın farklı belirtileri olarak bazı hassasiyet sorunları da oluşmaktadır. Sıcak ve soğuk içecekleri tüketirken diş etinde hissedilen sızlama, yiyecekleri çiğnerken diş etinde baskı hissetme, diş etinin normal renginden daha kırmızı olması ve bu duruma ek olarak şişme, kullanılan protezlerin diş etlerini aşırı derecede sıkması en önemli diş eti kanaması belirtileri arasındadır.
Diş Eti Kanaması Nedenleri Nelerdir?
Sadece diş etine bağlı hastalıklar dışında birçok hastalık da diş eti kanamasına sebep olabilmektedir. En sık görünen diş eti kanaması nedenleri şunlardır:
- Çok sert fırçalama
- Gebelik sırasındaki hormonal değişiklikler
- Hatalı diş ipi kullanımı
- Maloklüzyon (kapanış bozukluğu)
- Sigara içme
- Enfeksiyon
- Kötü beslenme
- Antikoagülan ilaçların kullanımı
- C vitamini veya K vitamini eksikliği
- Diyabet
- Kalp hastalığı
Diş Eti Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?
Diş eti kanaması genellikle bir neden değil sonuçtur. Bu sonucu önleyebilmek için düzenli olarak bir uzman hekimden başvurmak gerekebilir. Günlük ağız ve diş bakımı düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılmalı, buna ek olarak da en az 6 ayda bir diş hekimi muayenesine gidilmelidir.
Diş hekimi muayenesi ile ağız sağlığına ilişkin tüm sorunlar bulunabilmektedir. Muayene sırasında diş hekiminin yapacağı muayene ve hastanın da yaşadığı problemleri diş hekimi ile paylaşılması durumunda muhtemel diş hastalıkları kolaylıkla teşhis edilip tedavi edilebilir.
Bazı durumlarda hekim tarafından tanıyı daha rahat koyabilmek için bazı testler de istenilebilir. Tüm bu işlemlerden sonra diş eti kanaması ve ağız sağlığına ilişkin diğer problemlerin temelinde yatan sonuçlar tespit edilebilir ve uygun bir tedavi sürecine başlanabilir.