Kist oluşan diş nasıl tedavi edilir? Sorusunu soran kişilerin öncelikle dişinde diş kisti olup olmadığını bilmesi gerekir. Kist oluşan diş, kesinlikle uzman diş hekimleri tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir. Diş kisti tedavisinin nasıl yapıldığını makalemizden öğrenebilirsiniz.
Diş Kisti Nedir?
Kist adı verilen kesenin içerisinde; Hava ve sıvı olabileceği gibi katı madde olması da mümkündür. Kist iltihaplı ise, buna apse adı verilmektedir. Kistin tedavi yöntemleri her kişi için aynı olmamaktadır fakat çoğunda işlem benzer olacaktır.
Dişte oluşan kist, hastanın kesinlikle düzelmesini beklememesi gereken bir kist türüdür. Bu durum gerçekleştiği zaman direkt olarak doktora gidilmeli ve tedavilerine başlanmalıdır. Dişinde kist bulunan kişi, inanılmaz derecede ağrı çekebilir, çoğu zaman insanlar bu ağrı yüzünden hastaneye gitmektedir. Ağrı, sadece dişte oluşmakla kalmaz, çene ve yüze de yayılabilir. Diş kistinin büyüyerek çene kemiğine zarar verdiği de görülen vakalar arasındadır.
Diş Kisti Neden Oluşur?
Dişte kist oluşmasının birçok nedeni olabilmektedir. Daha çok diş travmaları ya da yaralanmalarından oluşan bu durum, çürüklerden de kaynaklanıyor olabilir. Çürük nedeniyle dişte oluşan oyuk, dişte enfeksiyon başlamasının en büyük sebebi olmaktadır.
Ağız bakımı ve hijyeninden kaynaklı olarak virüs, bakteri gibi zararlı organizmalar ağızda çoğalabilir. Virüs ve bakteriler, asit üretimi yapmaktadır. Bu asit üretimi ise, dişin minesine zarar vererek oyuklar oluşturur. Bu oyuklar diş kistinin ilk adımları olabilir.
Diş Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dişte kist oluştuğunda kesinlikle uzman bir diş hekimine gitmeniz gerekir. Diş hekimi, dişinize ilk muayeneyi fiziksel olarak yapacak ve daha sonrasında gerekli testler uygulanacaktır. Dişteki kistin nerede olduğu tespit edildikten sonra ise, işleme başlanacaktır.
Kist oluşan dişin tedavisinde kanal tedavisi uygulanmaktadır. Çünkü; Hem dişte çürük vardır hem de dişin içinde olan enfeksiyon temizlenmelidir. Diş hekimi ilk olarak lokal anestezi yapacaktır. Bu sayede dişinize yapılan işlemler neredeyse hissedilmeyecektir.
Kanal tedavisi kapsamında dişe bir delik açılacak, daha sonrasında içerisinde bulunan hasarlı bölge temizlenecektir. Herhangi bir enfeksiyon varsa, bu da temizlenir. Temizlikten sonra dişte inanılmaz derecede rahatlama olacaktır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra dişin sağlamlaşması adına dolgu işlemi yapılmalıdır.
Dişin içerisini tam dolduracak şekilde kauçuk madde ile yapılan dolgunun sızdırmaması için, çeşitli karışımlar ile güçlendirilmesi gerekir. Bu işlemi de yapan diş hekimi, işlemlerinizin tamamlandığını belirtecektir. Bu işlem sayesinde diş kistinin ilerlemesi ile oluşan çene kistinden de kurtulmuş olursunuz.
Diş kistinin dişte hissettirdiği baskının ortadan kalkması için bu işlem gereklidir. İşlemleriniz tamamlandıktan sonra, birkaç saat boyunca yiyecek ve içecek tüketmeyin. Buna ek olarak ağız ve diş sağlığınıza vermeniz gereken önemi unutmayın. Özellikle diş fırçası, macunu ve ipi edinerek bunları düzenli ve düzgün bir şekilde kullanın.
Kist oluşan diş nasıl tedavi edilir? Sorusunu soran kişilerin öncelikle dişinde diş kisti olup olmadığını bilmesi gerekir.