Diş lezyonu nedir? ve nasıl oluşur? Sorularına cevap arayacağımız bu yazımızda, sizler de diş lezyonu hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Diş ve diş eti sağlığının önem kazandığı son yıllarda, dişlerde oluşan pek çok farklı sorun ağız sağlığının bozulmasına ve bunun yanında diş ve diş etlerinde istenmedik doku bozukluklarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Diş lezyonu da bunlardan sadece biridir.
Diş lezyonu, dişin kültüründe meydana gelen ve içerisinde çeşitli mikroplarında bulunduğu kesecikler olarak tanımlanır. Diğer yandan diş lezyonunu, diş kökünde ortaya çıkan kistik oluşumlar şeklinde de tanımlamak mümkün olur.
Hastalar genel olarak kist sözcüğünü duyduğunda tedirgin olsalar da diş lezyonu, yüzde 99 oranında büyük bir sorun olarak algılanmaz. Bu nedenle diş lezyonunun yalnızca dişlerde var olan çürük nedeniyle oluşan kesecikler olduğunu bilmek yeterlidir.
Diş Lezyonu Neden Oluşur?
Diş lezyonu oluşumlarının çeşitli nedenleri vardır. Genel olarak dişlerdeki çürüklerden meydana gelen bir sorun olarak görülse de dişlerde oluşan çürüklerin dışında da diş lezyonunun meydana gelmesi muhtemeldir. Şimdi, diş lezyonu hangi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar? daha yakından göz atalım.
- Dişlerde meydana gelen lezyonların başlıca nedenleri arasında iltihap oluşumları gelir.
- Ayrıca yaşanan travmalar da yine diş lezyonunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Dişlerde meydana gelen çürükler de aynı şekilde diş lezyonu oluşumuna sebep olur.
Diş lezyonu oluşumunda en büyük pay iltihaplanmalardır. Yapılan analizler sonucunda diş lezyonuna en fazla dişin belirli kısımlarında ya da köklerinde meydana gelen iltihaplanmaların yol açtığı görülmüştür. Bu yüzden diş lezyonunun oluşumunda en büyük payın çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan iltihaplanmalar olduğunu söylemek mümkündür.
Diş Lezyonu Nasıl Oluşur?
Dişlerde görülen lezyonlar, zaman zaman yaşanan travmalar ve bunun yanında iltihaplanmalar nedeniyle meydana gelir. Ayrıca diş lezyonlarının oluşumunda 3 farklı etken ön plana çıkar. Buna göre diş lezyonları çoğu zaman için;
- Kanallar ile
- Dişleri çevreleyen diş eti ile
- Dolaşım sistemi ile
oluşur. Kanallardan kaynaklı diş lezyonları öncelikle dişlerin çürümesi ile kendisini gösterir. Diş yapısı 3 farklı tabakadan meydana gelir. Bu üç tabaka oldukça dayanıklı bir yapıda olan mine tabakası, hemen alt kısımda yer alan dent tabakası ve bunların en altında yer alan pulpa olarak karşımıza çıkar.
Eğer dişler lekelenmenin ardından çürümeye başlıyorsa bu durum öncelikle mine tabakası üzerinde kendisini gösterir. Yaşanan bu sorun karşısında herhangi bir tedavi yapılmazsa dent tabakasına kadar bir ilerleme görülür. Daha iler bir seviyede ise sırada pulpa kısmına gelir ve yaşanan sorun pulpa odasına kadar ulaşır.
Dişlerin en alt tabakası olarak bilinen pulpa, genel olarak sinirlerin olduğu bir odadır. Çürümenin pulpa odasına kadar ulaşması ile dişlerde çok fazla ağrı hissedilmeye başlar. Ayrıca pulda, diş köklerine temas eden bir odadır ve bu nedenle kanal oluşumlarında lezyon sorunlarının ortaya çıkması muhtemel olur.
Tabi bunların yanı sıra kanal nedeniyle meydana gelen diş çürükleri çevrede bulunan diğer dişler için de bir tehdit anlamına gelir. Böyle bir durumda direkt olarak yapılması gereken oluşan çürüğün tedavi edilmesi ve diş sağlığı bozulmadan müdahale edilmesidir.
Diş lezyonu oluşumunda başka bir neden ise diş etini meydana getiren kısımlar olarak görülür. Bu tür durumlarda diş lezyonu oluşumun başlıca nedeni ise doğru ve düzenli bir ağız bakımı yapılmamasıdır.
Eğer düzenli bir şekilde temizleme yapılmıyorsa ve ağız içi yeterli derecede hijyenik değilse bakterilerin diş ve diş etlerinde tutunması mümkün olur. Tabi bu durumun diş çürümeleri için bir potansiyel oluşturduğunu da söylemek yanlış olmaz.
Dişlerde düzenli ve doğru bir bakım yapılmaması ve bunun sonucunda bakterilerin ortaya çıkması yalnızca diş çürümelerine değil, aynı zamanda diş etlerinde kanama gibi durumların görülmesine neden olur. Kanama görülmesinin ardından ise bakterilerin ağızda farklı bölgelere yayılması daha kolay bir hale gelir. Dişlerde farklı bölgelere ulaşarak çoğalan bakteriler ise diş lezyonu oluşumunda etkili olur.
Dişlerde Meydana Gelen Lezyonların Nedenleri Nelerdir?
Dişlerde lezyon meydana gelmesinde çeşitli etkenlerden bahsetmek mümkün olur. Genelde her dişin uzunluğu ve kalınlığı farklı boyutlarda karşımıza çıkar. Böyle bir durumda ise yiyecek tüketiminde her diş kendi içerisinde farklı bir güç uygular ve bu konuda diğerlerine göre belirgin bir farklılık gösterir.
Ayrıca gece uyurken dişleri sürekli sıkmak, gün içerisinde dişleri gıcırdatmak ya da yemek yerken çok fazla çiğneme işlemi yapmak diş lezyonlarının ortaya çıkmasında etkili olan nedenler arasında yer alır.
Diğer yandan diş lezyonları 20’li yaşlarda ortaya çıkan 20’lik dişlerin damak yapısında gömülü kalması nedeniyle de kendisini gösterebilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için herkesin belirli dönemlerde aksatmadan hem ağız hem de diş muayenelerini yaptırması gerekir.
Aksi taktirde beklenmedik anlarda diş lezyonları ile karşılaşmak ve bunun yanında farklı sorunlar ile baş başa kalmak mümkündür.
Diş Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Diş lezyonu oluşumunda yapılan teknik muayeneler ve diş hekimi tarafından uygulanan farklı tedaviler yaşanan bu sorunu ortadan kaldırabilir. Hatta erken müdahale yapılması ile diş lezyonu oluşumunu engellemek ve böyle bir sorunla karşılaşmadan sağlıklı bir ağız ve diş yapısına kavuşmak mümkündür.
Diş lezyonu tedavisinde öncelikle kanal tedavisi ile uygulama yapılır. Eğer kanal tedavisi ile lezyon küçültülebiliyorsa ya da yok edilebiliyorsa gerçekleştirilen tedavi başarılı sonuçlar verebilir. Ancak bazı durumlarda kanal tedavisi ile oluşan lezyonu kurutmak ya da yok etmek mümkün olmaz.
Çünkü bakterilerin uzun süredir diş köklerinde kendine yer edinmesi kanal tedavisinde başarılı sonuçlar alınmasına engel olur. Bu tür durumlarda ise hem kanal tedavisi hem de apikal rezeksiyon denen uygulamaya geçilir. Kanal ve apikal rezeksiyon tedavisi ile sorun yaşanan dişi kurtarmak mümkün olur.
Diğer yandan apikal rezeksiyon uygulaması yalnızda ön dişlerde yapılır. Çünkü arka dişlerde apikal rezeksiyon yapılması oldukça zor bir süreçtir. Bu nedenle arka dişlerde oluşan diş lezyonları için çekme tedavisi uygulanır. Arka dişlerde oluşan lezyonların temizlenmesi yalnızca bu uygulama ile gerçekleştirilir.
Ayrıca diş lezyonları ister ön ister arka dişlerde olsun kesinlikle temizlenmesi gerekir. Aksi taktirde hem ağzı yapısında hem de diş yapısında istenmedik farklı sorunların meydana gelmesi muhtemel olur.