Kanal Tedavisi, birçok kişi tarafından oldukça zor geçen bir süreç olup; mecburen yaptırmak zorunda olanlar bu konuda oldukça hassas bir şekilde araştırmalar yapmaktadır. Yaptıkları araştırmaların büyük bölümü ise “Kanal tedavisi sonrası süreç”tir.
Peki, kanal tedavisi sonrası süreçte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte, tüm detaylarıyla kanal tedavisi sonrası süreçte dikkat edilmesi gerekenler:
Kanal tedavisi uygulamasının yapıldığı gün ya da; uygulandıktan sonra geçen 48 saatte, ağrı olup olmamasına bakılmaksızın direkt olarak antienflamatuar etkisi bulunan ağrı kesici tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Genel olarak diş doktorunuz bu ilacı reçetenize yazacaktır.
Bir yönden travmatik işlem olarak ele alınabilecek kanal tedavisi uygulamasında; birkaç gün boyunca ağrı görülmesi olasıdır. Bu kesinlikle korkulması gereken bir problem göstermez.
Gayet normaldir. Tedavi gören dişin üzerine bastırıldığında meydana gelen ağrı, iyileşme sürecinde git gide azalacak ve belirli bir süre sonra tamamıyla ortadan kaybolacaktır.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
Bireyler genel olarak hemen antibiyotik kullanımına yönelmektedir fakat antibiyotik kullanımı tamamıyla yanlıştır, asla önerilmez. Kanal tedavisiyle enfeksiyon iyileştirir ve tedavi tamamlanır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisinde süreç; kişiden kişiye değişim göstermekle birlikte 1 – 3 seans arasındadır. Dişin durumu dikkate alınarak yalnızca 1 seans ya da 3 seans devam eden uygulamalar yapılabilir.
Kanal tedavisi süreci başlamadan önce lokal anestezi uygulaması yapılır ve diş ile çevresi %100 oranda olmasa da; büyük oranda uyuşturulur.
İlk olarak çürük olan pulpa temizlenir. Çürük bölgesi tamamıyla tertemiz edildikten sonra kök kanalları yavaş yavaş dezenfekte edilmeye başlanır. Bu süre ortalama olarak 10 – 15 dakika arası sürmektedir. Tabi bazı durumlarda 1 saate kadar çıkabilir.
Temizleme işlemi tamamlanan, genişletilen ve şekillendirilen kanallar oldukça sıkı bir şekilde doldurulur ve üzeri kapatılır.
Kanal tedavisi yüzeysel olarak böyledir. Bu sürece bazı durumlarda bakterileri yok etme amacıyla uygulanan ilaç tedavisi eklenebilir. Fakat bu tedavi, yalnızca ağır enfeksiyon vakalarında tercih edilmektedir.
Çürük dişe eğer kanal tedavi uygulaması yapılmazsa, çürük miktarı her geçen gün artar ve diş canlılığını yavaş yavaş kaybederek düşme noktasına gelir. Bundan dolayı kesinlikle kanal tedavisi yaptırmalısınız.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal Tedavisi sonrası dikkat edilmesi ve uygulanması gereken ilk işlem kesinlikle doktor tarafından verilen tüm önerileri eksiksiz bir şekilde yerine getirmektir. Ardından ise; sigara – alkol – tütün ürünlerinin tamamı ve diş sağlığına zararı olan maddelerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
En azından bu süreç 24 saat boyunca devam etmelidir. Çünkü apse yapma riski vardır ve apse yaptığı takdirde, tüm süreç tekrardan başlayacak demektir.
Kanal tedavisi uygulaması yapılan dişin üzerine, ortalama olarak 24 – 72 saat arası süren iyileşme süreci tamamlanana kadar herhangi bir şekilde sert olarak bastırmayıp, kuvvet uygulamayınız. Eğer seanslı bir tedavi söz konusuyla bu durumda seans sürelerine uymalısınız.
Ağrı tamamen geçse dahi, tedaviye asla ara verilmemeli ve tedavi yarıda kesilmemelidir. Çünkü; tekrardan yineleyebilir.
Ayrıca kanal tedavisi sonrasında ekstra bir ağrı meydana gelme durumu yaşanırsa bu durumda doktorunuzla irtibata geçerek ağrınızla ilgili düzeyine yönelik bilgi vermeniz; sağlığınızın faydasına olacaktır. Çünkü bazı durumlarda kanal tedavisi sonrasında enfeksiyon veya apse durumları görülebiliyor.