Gömülü 20’lik Diş (Yirmilik diş ) olarak adlandırılan azı dişleri, bireylerin 17 ila 21 yaşları arasında gelişimini tamamlayarak ağız içerisinde konumlanan dişlerdir. Gelişimini doğru tamamladığı takdirde çiğneme fonksiyonuna destek olan 20’lik dişler, olması gerektiği gibi sürmemiş ve doğru hizalanmamış olduğunda komşu dişlere ve çene kemiğine zarar verebilmektedir. Her gömülü 20’lik yaşın çekilmesi zorunlu olmamakla birlikte, bireyin yaşayacağı sorunların çözümü için hekim kontrolü gereklidir.
Diş hekimi tarafından yapılacak muayene sonucunda diş ağrısını oluşturan ana etkenler ve dişin ne kadar gömülü olduğuyla ilgili tespitler yapılmaktadır. Böylece dişin çekilip çekilmemesiyle ilgili karar hekim tarafından verilmektedir. Özellikle çürüklerin oluşmasıyla apseye sebebiyet veren 20’lik dişlerin çekilmesi gerekir. Gömülü yirmilik yaş belirtileri arasında,
- Sürekli ağrılar
- Apse oluşumu
- Lenf bezlerinde şişlik
- Kulak ağrıları
- Şakak ağrıları
- Çene ağrısı bulunmaktadır.
Gömülü Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Yirmilik dişler gömülü olup, zamanında olması gereken yerlerde konumlanmıyorsa, çıkmaya çalıştığı dönemlerde rahatsız edici şiddette ağrılara sebep olabilir. Özellikle üst çene bölgesinde bulunan kulaklarda, altçene bölgesindeki boyun kısmında ağrılar oluşur. Kimi zaman lenf bezlerinin şişmesine yol açarak hassasiyet oluşturan gömülü yirmilik dişler, yaşam konforunu olumsuz yönde etkiler.
Bu tür sorunların yaşanması halinde mutlaka hekime danışılarak uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gereklidir. Hekim tarafından yapılan kontroller sonrası verilen ağrı kesici ve antibiyotikler düzenli olarak kullanılmalı ve ağrılı süreç kontrol altında tutulmalıdır. İlaç kullanımı sonrası çekilmeye uygun hale gelecek olan diş zaman geçirmeden çekilerek sorun ortadan kaldırılmalıdır. Gömülü diş ameliyatları son derece kolay ve kısa süre içerisinde yapılan operasyonlardır.
Gömülü 20’lik Diş Ameliyatları Nasıl Yapılır?
Uzman diş hekimi kontrolü sonrası yapılmasına karar verilen ameliyatlar, lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat öncesi dişin bulunduğu bölgenin anatomisinin detaylı bir şekilde incelenmesi ve uygun anestezi verilmesi, ameliyatın ağrısız bir şekilde yapılabilmesini sağlar.
Ameliyat sırasında diş etrafındaki kemik kaldırılarak diş çekimi yapılır. Çekim sonrasında hastanın ağzında 7 ila 10 günlük süreyle beklemesi gereken dikişler atılır. Ameliyatı yapan hekimin gerekli gördüğü hallerde ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi önerilir.
Ameliyat Sonrası Tedavi Dönemi
Gömülü 20’lik dişlerin ameliyatla çekilmesi sonrasında, çekilen dişin yerine pamuk tampon uygulaması yapılır. Hasta bu tamponu bir müddet sıkıca bastırarak ağızda tutmalı, kanın pıhtılaşması sağlanmalıdır. Ameliyat sonrası bölgede ödem oluşması ihtimaline binaen, ilk 24 saate belirli sürelerle buz kompresi yapmak faydalı olacaktır.
Ameliyatı takip eden ilk hafta içerisinde alkol ve sigara kullanılmamalı, acı ve sıcak gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Ağız ve diş temizliğine özen göstermek de, ağız içerisindeki yaranın daha çabuk iyileşmesine olanak sağlar. Aynı zamanda ağız içerisinde herhangi bir enfeksiyon oluşumu önlenmiş olur. Tedavi süresince doktor tarafından uygun görülen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir.