Ortodonti tedavisi ideal konumlarında olmayan çenelerin ideal konumlarına taşınmasını ve çapraşık dişlerin düzenli , sağlıklı ve estetik bir görünüm kazanmasını sağlayan tedavi şeklidir. Bu tedavi halk arasında bozuk, eğri ya da çarpık olan dişlerin diş telleri ve braketler yardımı ile normal konumlarına getirilmesi işlemidir. Her yaşta yapılabilen bu tedavi de daha güçlü ve etkin bir çiğneme, sağlıklı ve estetik diş ve diş etleri meydana getiriliyor.
Tedavi Sonrası Dişler Eski Şekillerine Döner Mi?
Ortodontik tedavi sonrası dişlerin yeni konumlarına uyum sağlaması biraz zaman almaktadır. Dişlerin kemik içinde hareket ettirilerek elde edilen yeni konumlarında kalıcı hale gelebilmeleri için dişi çevreleyen kemik dokunun sertleşerek dişi yeni pozisyonunda tutması gerekmektedir.Çapraşıklıkların geri dönmesinin önüne geçebilmek ve ortodontik tedavinin kalıcı hale gelmesini sağlamak için tedavinin son aşaması olan pekiştirme aşamasında, hareketli ve sabit retainer denen pekiştirme aperaylerinin uzman diş hekiminin tavsiyelerine uygun olarak kullanılması çok önemlidir.
Ortodonti Tedavisi ile İstediğim Sonucu Alabilir Miyim?
Ortodonti tedavisinde en çok merak edilen sorulardan birisi de tedavi sonrası istediğim sonucu alabilir miyim sorusudur. Ayrıca tedavinin ne kadar süreceği, tedavinin kalıcılığı, dişlerin geri bozulup bozulmayacağı, tedavi süreci hastanın sosyal yaşantısını etkiliyormu gibi konular hastalar tarafından merak konusu oluyor.
Bazı hastalarda ortodonti tedavisinde kullanılan braketler, halk arasındaki ismi ile diş telleri estetik açıdan kötü bir görünüm oluşturarak, hastanın sosyal yaşantısının olumsuz etkileyeceğine dair bir endişe vardır fakat günümüzde ortodontik tedavinin yaygınlığı nedeniyle toplumumuzda diş teli görüntüsü eskiden olduğu gibi garipsenmemekte, sosyal açıdan hiç bir zorluk yaratmamaktdır. Bu duruma rağmen hastalar bu görüntüyü yine de kabullenmek istemiyorsa şeffaf plaklar gibi teller olmadan yapılan alternatif tedavi yöntemleri de mevcuttur.
Ortodonti Tedavisi Süreci Ne Kadar Sürer?
Ortodonti tedavi süresi tamamen hastanın çene ve dişlerindeki bozukluğa bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak on ila onsekiz ay aralığında sürmektedir. Çocuk hastaların bu süre içersinde uyumlarını arttırmak için diş telleri renklendirilebilir yetişkinlerde de daha estetik tel sistemleri tercih edilebilir.
Ortodonti Tedavisi İçin Yaş Sınırı Nedir?
Ortodonti tedavisi için herhangi yaş sınırı bulunmamaktadır. Çenelerden kaynaklı preoblemler varsa erken dönemde yani 6 ila 12 yaş aralığında müdahale etmek gerekmektedir. Bu nedenle süt dişleri değişmeye başladığı yaşdan itibaren 6 aylık düzenli ortodonti muayenesi çok faydalı olacaktır.
Ortodonti Tedavisi Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Ortodonti tedavisi için doktor seçimi çok önemlidir. Ortodonti uzmanları yani ortodontistler diş hekimliği sonrasında 4 yıllık bir uzmanlık eğitimi sürecinden geçerler. Ortodontik tedavinizi bir ortodontiste yaptırmanız çok büyük farklar yaratacaktır. Tedavi öncesinde mutlaka genel bir ağız bakımı yapılmalı çürük diş taşı gibi istenmeyen durumlar halledildekten sonra sağlıklı ve sorunsuz bir hale gelen dişler üzerinde ortodontik tedavi yapılmalıdır.
Ortodonti Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ortodonti tedavisi başladıktan sonra kesinlikle doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekmektedir. Kontrollerinizi zamanında yaptırmalı, günlük ağız ve diş bakımlarının düzenli yapmalısınız. Ayrıca tedavi süresinde diş minelerine zarar veren her türlü asitli içecekler ile şeker ve sakız gibi dişe yapışacak gıdalardan braketlerininiz kırılmasına sebep olabilecek sert gıdalardan uzak durmalısınız. Bunların beraberinde ortodontistiniz ek olarak bir aparat veya lastik gibi tedaviye yardımıcı elemanlar verdiyse tavsiye edilen şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.