Diş teli tedavisi, bireylerin diş ve çene yapılarındaki bozuklukların tedavi yöntemlerini içeren ortodonti dalının kapsama alanına girmektedir. Diş hekimleri bireyin diş yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi ve gelecekte estetik sorunlarla karşı karşıya kalınmaması adına hastalarına diş teli tedavisi önerebilir. Böylece çene yapısındaki bozukluklar ve şekil bozukluğuna sahip dişler, doğal görünümlerine kavuşturulur.
Hasta muayeneleri sırasında uzman hekim tarafından yapılan değerlendirmeler, hastanın yaşadığı sorunun boyutu, ağız ve diş yapısını kapsar. Elde edilen verilerle ne tür bir diş teli kullanılması gerektiğine karar verilir. Muayene sonrası hekim tarafından tüm seçenekler hastaya sunularak tercih yapması beklenir. Günümüzde çocuk-kadın ve erkek tüm bireylerin kullanımına uygun olarak tasarımı yapılan diş telleri,
- Metal braketler
- Şeffaf ( Porselen) Braketler
- Lingual Braketler
- Şeffaf plaklar ( telsiz ortodonti) gibi seçenekleri kullanıma sunmaktadır.
Metal braketler maliyet olarak en uygun diş teli çeşididir. Uzun süreli bir tedavi süreci sonrasında en iyi sonuçların alınmasına olanak sağlar. Diğer diş teli çeşitlerine göre daha az estetik olmasına rağmen, sonuçlar açısından tercih edilmelidir.
Porselen, yani şeffaf braket olarak adlandırılan diş telleri, daha az görünür olması sebebiyle, estetik açıdan uygundur. Genellikle yetişkinler tarafından tercih edilir. Lingual braketler, diğer diş tellerinin aksine, dişlerin arka yüzeyine takılırlar. Dışardan bakıldığında görülmeyen lingual braketler, genellikle yetişkinlerin tercih ettiği bir diş teli türüdür.
Şeffaf plaklar ise, kolayca takılıp çıkarılabilen ve temizlenebilen bir üründür. Şeffaf yapıları sayesinde estetik kaygıları minimum seviyeye indirir.
Diş Teli Nasıl Takılır?
Diş teli tedavisinde takip edilecek süreç, yapılan ilk doktor randevusunda belirlenir. Çekilmesi gereken dişler çekildikten sonra diş teli uygulamasına geçilir. Sonraki aşamada hastanın ağzına elips şeklinde bir aparat takılarak tel yakma süresince ağzın açık kalması sağlanır. Dişlerin üst bölümleri zımparalanarak üzerlerine yapıştırıcı sürülür ve braketler diş üzerine yerleştirilir. Kısa bir beklemeden sonra, braketlerin dışına taşan yapıştırıcı temizlenir ve U şeklindeki tel brakete geçirilerek oturtulur. En son işlem olarak, braketleri tutma görevini üstlenen lastikler takılarak işlem sonlandırılır. Braketleri tutan lastikler her randevuda değiştirilir.
Diş teli takılan hastalar, takma işlemini takip eden her 4-8 haftada bir kontrol için doktor randevusuna çağrılır ve tellerin son durumu kontrol edilir. Hastanın daha sık muayene olmasını gerektiren durumlarda hasta ve doktorun birlikte planlayacağı randevu çizelgesi oluşturulur. Diş teli tedavisi bitiminde braketler çıkarılır ve dişlerde kalan yapıştırıcı izleri özel bir madde kullanılarak çıkarılır. Tel çıkarma işlemleri sırasında ağrılı veya acı duyulmaz.