Gömülü diş bir diğer adı ile yirmilik diştir. Bu dişler ağız içinde çıkacak yer bulamadığı zaman yani kişi çene darlığı problemi yaşıyorsa damak içerisinde gömülü bir şekilde beklemededir. Bu nedenle de adına gömülü diş verilmiştir. Bu dişlere üç büyük azı diş adı da verilmektedir. Bu dişler 17 yaşında köklerini atmakta ve normal şartlarda 18-21 yaş aralığında çıkması gerekmektedir. Eğer ağız yapısına uygun bir şekilde çıkarsa çiğnemeye büyük etkisi bulunur.
Ancak bazen çeşitli etkenler nedeniyle yirmilik dişler çok ileriki yaşlarda çıkabilir ya da içeride kalabilir. İçeride kalan bu azı dişlere de gömülü diş adı verilir. Yirmilik dişler beklendiği şekilde çıkmazsa eğer etraftaki dişlere ve çene yapısına zarar verebilmektir. Bu da kişiye şiddetli acı vermekte hatta bazen çekmeye mecbur bırakmaktadır.
Gömülü Dişler Hekim Kontrolünde Çekilebilir
Kişiye acı verdiği taktirde ve yakınlardaki dişlerde çürüme yaptığında, enfeksiyon kaptığında ya da ağız içine zarar vermeye başladığında diş doktoru kontrolünde diş çekilebilir. Tabi ki bu dişin çekilebilmesi için öncelikle anestezi altında muayene ile dişin dışarı çıkarılması gerekiyor. Diş dışarı çıktığında kökleri ile birlikte çekiliyor ve kişi tüm rahatsızlıklarından kurtuluyor.
Yaşanan şiddetli ağrılar sonucu ağır ilaçlar kullanmak da sağlığa oldukça zararlıdır. Çünkü diş bir zaman sonra bağımlılık kazanacak ve en ağır ağrı kesici bile etki etmeyecektir. Böyle bir durumda diş hekimi dişin kontrolünü sağlayarak enfeksiyon olması durumunda antibiyotik ilaç vererek enfeksiyonun gitmesine yol açar ve iltihap ortadan kalktıktan sonra diş çekilebilir.
Gömülü Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ağız içinde bir türlü çıkmaya yer bulamayan gömülü dişler zamanla şiddetli ağrılar ile baş göstermektedir. Bu durumda kişinin sırtı, göğüsü, kalbi, kolu, gözü ve başı inanılmaz derecede ağrı yaşayabilmektedir. Özellikle baş ağrısı diş ağrısında kaçınılmaz sonlardan biridir. Bu durumda kişiler ağrısına iyi gelecek şeyleri araştırmaya başlar.
Bu durumda elbette yapılması gereken bir diş hekimine tedaviye gitmektir fakat randevu bulup gidene kadar sizi idare etmesi için geçici çözümler bulmaya çalışırsınız. Tabi ki bu zorlu süreçten kurtulmanın en etkili yolu antibiyotik ilaçlardır fakat ilaç dışında bir yöntem uygulamak istiyorsanız karbonat, tuz ve suyu bir bardakta karıştırıp içebilirsiniz. Bu yıllardır bilinen bir yöntemdir ve pek çok kişiye etki etmektedir.
Gömülü Diş Ne Zaman Çıkar?
Gömülü dişler canının istediğini yapabilir demek hiç de yanlış olmayacaktır. Çünkü bu dişler kişi 30 yaşına gelindiği zaman da çıkabilir ya da 20 yaşındayken de çıkabilir. Bazen hiç ortaya çıkmaz ve sadece acı vermek için yeterlidir. Bu nedenle tüm bu sorulara cevap vermek için size en yakın diş hastanesine gitmeniz gerekiyor. Oradaki diş hekimi sizin için gerekeni yapacaktır.
Gömülü Diş Ameliyatları Hakkında Daha Detaylı Bilgi Sahibi Olmak İçin Gömülü Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır Başlıklı Yazımızı Okumanızı Tavsiye Ederiz.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.