Diş eti şişmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak çok sık görülen diş eti problemlerinden biridir. Çene kemiğinin üzerini örten ve pembe renge sahip olan diş etleri, aynı zamanda diş köklerini de içerisine alır.
Bunun yanında kan damarları açısından oldukça zengin olduğunu söylemek mümkündür. Ağız ve diş sağlığı dendiğinde ise akla direkt olarak diş eti hastalıkları gelir. Diş eti şişmesi de bahsetmiş olduğumuz diş eti hastalıkları grubunda yer alır. Birtakım nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar ve bu şişlik çoğu zaman diş etinin diş ile birleştiği alanda görülür.
Ayrıca diş eti şişmesi ile kızarıklık ve ağrı gibi semptomların görülmesi de mümkün olur. Böyle bir durumda hasa ağzını hareket ettirme konusunda zorlanır ve yemek yeme sırasında zorlanmalar yaşayabilir.
Diş Eti Şişmesi Nedir?
Diş iltihabı kaynaklı ya da farklı nedenlere bağlı olarak diş etlerinde görülen şişliklerdir. Bazen dişlerde görülen bu şişlik günlük hayatı etkilemeyecek şekilde karşımıza çıkar. Ancak bunun tam tersi olduğu durumlarda ise hasta oldukça rahatsız edici anlar yaşayabilir. Diş eti şişmesinin ortaya çıkış nedenleri arasında ise ağız bakımında yetersiz kalınması ve dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması yer alır.
Bu nedenle diş eti şişmesi gibi istenmedik sorunlarla karşılaşılmaması adına uzmanların önerisi doğru bir ağız bakımıdır. Bunların yanı sıra diş eti şişmesi genel olarak çeşitli belirtiler göstererek ortaya çıkar. Bu belirtiler, rahatsızlığın hangi boyutlarda olduğu konusunda da bilgiler verebilir.
Diş Eti Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak bakıldığında diş eti hastalıkları arasında yaygın olarak görülen diş eti şişmesi, hemen herkeste ortaya çıkan diş eti sorunlarından biridir. Çeşitli belirtiler ile kendini gösteren bu diş eti hastalığı, dişlerde ağrı ya da acı hissine de neden olabilir. Diş eti şişmesi belirtileri ise genellikle aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;
- Diş etlerinin herhangi bir bölgesinde ya da birden fazla bölgesinde şişlik oluşumu
- Diş etlerinde meydana gelen kızarıklık
- Ağrı ya da rahatsızlık hissi duyulması
- Konuşma, yemek yeme ve ağzı hareket ettirme sırasında zorlanma yaşanması
- Gıda tüketimi sırasında sıcak ya da soğuk besinlere karşı oluşan yüksek hassasiyet
- Şişliğin bulunduğu alanda beyaz renkli iltihap görüntüleri
- Diş etlerinde kanama meydana gelmesi
Diş Eti Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi diş eti şişmesinin de ortaya çıkmasında etkili olan bazı etkenler olduğunu söylemek doğru olur. Genel olarak bakıldığında pek çok uzman, diş eti şişmesinin aslında bir kaynak hastalık olmadığını ve bunun tam aksine kaynak hastalığa bağlı bir yan etki olarak görüldüğüne işaret eder. Buna göre diş eti şişmesinin nedenlerini aşağıdaki gibi sırlamak mümkün olur;
- Diş Eti İltihabi (Gingivitis)
- Hamilelik
- Beslenme Bozuklukları
- Enfeksiyon
- İlaç Kullanım
- Marka Değişikliği
- Ağız ve diş hijyeni
- Diş Eti İltihabi (Gingivitis)
Eğer dişlerde herhangi bir şekilde iltihabi bir durum varsa, ilk belirti olarak görülen diş etlerindeki şişmeler olur. Çünkü diş etinin en yaygın nedenlerinden biri diş iltihabıdır. Böyle bir durumda diş etleri oldukça hassas, kırmızı renkte ve ağrılı bir hale gelir. Ayrıca diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında direkt olarak kanama meydana gelir.
Diş eti iltihabı, bazen diş etlerinde fark edilmeyecek düzeyde şişlikler oluşturur. Bu nedenle birçok kişi ağızda oluşan iltihabın farkına varmaz. Ancak iltihabın tedavi edilmemesi, hastalığın daha da ilerlemesine ve istenmedik bir hal almasına neden olur. Böyle bir durumda ise ağızda oluşan diş eti iltihabı belirtilerine dikkat etmek ve gözden kaçırmamak gerekir.
Hamilelik
Hamilelik de aynı şekilde diş eti şişmesine neden olan faktörlerden biri olma özelliğini taşır. Ayrıca hamilelik dönemlerinde görülen yan etkilerin başında diş etlerinde oluşan şişlikler gelir. Bu dönemde vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler, diş etlerindeki kan akışının hızında ve hacminde değişim meydana getirir.
Ancak ortaya çıkan diş eti şişmeleri, genelde hamileliğin son haftalarına doğru ya da doğumun hemen ardından normale döner. Buna rağmen istenmedik şekilde daha ileri boyutlara ilerleme gibi durumların görüldüğünü de söylemek mümkündür. Bu nedenle hamilelik döneminde de ağız ve diş bakımına özem göstermek gerekir.
Beslenme Bozuklukları
Beslenme bozuklukları ya da yanlışları, aynı şekilde diş eti şişmesine neden olan etkenlerden biridir. Özellikle vücutta B ve C vitaminlerinin eksikliği diş etlerinin şişmesine neden olabilir. C vitamini hem dişlerde hem de diş etlerinde yenilenmeye sunduğu katkılar nedeniyle önemli bir yere sahiptir.
Vücuda alınan C vitamini oranı standardın altına düşmesi halinde iskorbüt hastalığı riski ortaya çıkar. Bu hastalık aynı zamanda kansızlık ve diğer bir yan etki olarak diş etlerinin şişmesine neden olur.
Enfeksiyon
Enfeksiyon, genelde mantar, virüs ve bakteri kaynaklı ortaya çıkar. Böyle bir durumda ise diş etlerinin de meydana gelen enfeksiyondan etkilenmesi mümkündür. Viral bir salgın ya da antibiyotik kullanımını gerektirecek kadar grip virüsüne yakalanmak diş etlerinde şişmelerin meydana gelmesine neden olabilir. Ancak uygulana tedavi ile dişlerde oluşan şişliler de zamanla azalır ve hastalık sonrasında diş etleri eski haline geri döner.
İlaç Kullanım
İlaç kullanımı da diş eti şişmesine neden olan etmenlerden biri olarak ön plana çıkar. Yeni bir ilaç kullanılmaya başlandığında çok sık görülen diş eti şişmeleri, kullanılan ilacın bir yan etkisi şeklindedir. Bu nedenle kullanılan ilca her ne olursa olsun, öncelikle prospektüs üzerinde yer alan yan etkilerini öğrenmek ve bunun ardından ilaç kullanmak önemlidir. İlaç kullanımına bağlı olarak diş eti şişmesi meydana geldiğinde ise ilacı veren doktor ile iletişime geçmek doğru olur.
Marka Değişikliği
Sürekli kullanılan diş fırçası, diş macunu, ağız suyu ya da diş ipi markasında yapılan değişiklikler, diş eti şişmesine neden olabilir. Marka değişimi ile diş etlerinin yeni markaya geçici bir reaksiyon göstermesi muhtemeldir.
Burada dikkat edilmesi gereken markanın kullanımına devam edilmesi halinde diş eti şişliklerinde herhangi bir azalma meydana gelmiyorsa eski markaya dönemin doğru olacağıdır. Ya da aynı şekilde bu durum için de uzman bir doktorla iletişime geçmek doğru olur.
Ağız ve diş Hijyeni
Diş eti şişmesine neden olan durumlardan biri de yetersiz ağız ve diş bakımıdır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması, yemek kalıntılarının diş etleri ya da dişler arasında kalması ve buna bağlı olarak bakteri oluşumu diş eti şişmesine neden olur. Bu nedenle diş eti şişmesi ile karşılaşmamak için öncelikle ağız ve diş hijyeninin tam olarak sağlanması gerekir.
Dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı ve ağız içinin uygun bir ağız bakım ürünü kullanarak çalkalanması önem arz eder. Diş eti hastalıklarına karşı etkin bir koruma geliştirmenin en önemli koşullarından biri ağız ve diş bakımını olması gerektiği şekilde yapmaktır.
Diş Eti Şişmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş eti şişmesi tedavisinde genel olarak hastalığın varlığını korumasına dikkat edilir. Yani bir ya da iki haftadan uzun süre diş etlerinde şişkinliğin devam etmesi medikal tedavinin gerekli olduğunu gösterir. Burada ilk olarak yapılan işlem şişliğe neden olan etkeni bulmak ve bu nedeni yok etmeye çalışmaktır.
Genel olarak baktığımızda diş eti iltihabında ve diş plağı oluşumunda tedavi olarak uzman hekim tarafından ağız gargaraları reçete edilir. Ayrıca ağız içerisinde gerekli hijyeni sağlamak diş eti şişmesi tedavisinde önemli bir konumda yer alır.
Bu nedenle dil temizleyicilerden ağızdaki bakterileri dışarı atmak için tuzlu su ile yapılan gargaralar, tedavinin önemli bir parçasıdır.
Diğer yandan tedavi aşamasında bol bol su tüketmek, alkol ya da sigara kullanmamak yine tedavi konusunda tavsiye edilenler arasında yer alır. Bunun yanında şişlik oluşan alanın korunması ve genel olarak yumuşak gıdalar ile beslenilmesi yine dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.
Ayrıca çok sıcak ya da soğuk besinler tüketmemek ve ağrı meydana gelmesi halinde sıcak ve soğuk kompres uygulamaları yapmak diş eti şişmesi tedavilerinden biridir.
Diş eti şişmesi tedavisi sonrasında ise aynı sorunun tekrar yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan en önemlisi ağız bakımı ve hijyenine özen göstermektir. Ağız bakımının önerilen şekilde yapılması ve günlük olarak gerekli hijyenin sağlanması diş eti şişmesi ya da buna benzer diş eti hastalıklarının ortaya çıkmaması adına büyük bir önem arz eder.