-
Tedaviler
Çalışma Saatleri
- Pazartesi-Cuma 09:00 – 18:00
Cumartesi 09:00 – 17:30
Pazar Kapalı
İletişim Bilgileri
-
-
Telefon: 02242501615
05550165016
-
Bize Bir Soru Sorun
Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk diş hekimliği özel bakım gerektiren engelli bireyler, bebekler ve çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Pedodonti olarak adlandırılan ve diş hekimliğinin anabilim dalı olarak görev yapan hekimler diş hekimliği fakültelerinden mezun olduktan sonra pedodonti dalında 4-ila 6 yıl süren doktora eğitimi sürecinden geçmektedir. Çocuk psikolojisi alanında uzmanlık sahibi olan Pedodontist hekimler, çocukların ileri yaşlarda oluşabilecek diş hekiminden korkma gibi duygularını ortadan kaldırarak ağız ve diş sağlığına büyük katkı sağlarlar. Çocuk diş hekimliğinde görev üstlenen hekimler, dişten önce çocuğu düşünme felsefesine uygun yaklaşımlarla güven ve sevgi ortamı oluşturmayı hedefler. Tedavi aşamalarını da kolaydan zora doğru planlamak suretiyle diş tedavilerini mümkün olabilecek en az acı ve ağrı ile gerçekleştirmeyi amaçlarlar.
Pedodonti hekimleri 0-13 yaş gurubunda yer alan çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasını ve gelişmesini takip eder. Çürük, travmaya bağlı oluşumlar, kalıtsal özelliklere bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar çocuk diş hekimliği kapsamında incelenir. Pedodonti çocukların bebeklik çağından başlamak üzere ağız ve diş sağlığı, yüz, çene gelişimini takip ve tedavi eder.
Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları
Ağız ve diş sağlığının düzenli kontrolünün yanı sıra, çocuğun gereksinimlerine uygun önleyici tedavileri de gerçekleştiren çocuk diş hekimleri bebek ve çocuklara yönelik birçok farklı uygulamayı da hayata geçirir.
- Beslenme önerileri
- Diş çekimi
- Çocuk protezleri
- Diş çürüğüne yönelik önleyici tedaviler
- Endodontik ( Kanal ve Ampütasyonlar) tedavileri
- Diş travma tedavisi
- Parmak emme, tırnak yeme, dudak ısırma gibi kötü ağız alışkanlıklarının önlenmesine yönelik tedaviler
- Süt dişleri ve genç sürekli dişlere yapılan dolgu işlemleri
Çocuk diş hekimliğinin asıl amacı, çocuklarda oluşması muhtemel diş sorunlarının oluşmasını önleyecek önlemleri almak ve çocuğun çürüksüz bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak yapılan çalışmalar ‘’Koruyucu Diş Hekimliği’’ uygulamaları olarak adlandırılır. Diş çürüğünü önleyerek çocuğun ağız ve diş sağlığını korumanın en etkili yolu ise, çocuk ve ebeveynlerin gerek beslenme, gerekse ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesinden geçmektedir.
Sabit ve Hareketli Yer Tutucular
Süt dişlerinin vaktinden önce kaybedilmesi sebebiyle alttan gelecek olan kalıcı dişler, mevcut dişlerin kaybedilen dişin yerine doğru yürümesiyle çene içinde kendilerine yer bulamazlar. İlerleyen yaşlarda farklı pozisyonlar da süren bu dişler ağız içinde çapraşıklığa, çene kaymalarına neden olabilir. Bu gibi problemlerle karşılaşmamak için vaktinden önce kaybedilen süt dişlerinin yerine yer tutucu denen küçük aparatlar kullanılmalıdır.
Ağız içinde sabit kalan tiplerinin yanında hastaların takıp çıkarabildiği hareketli formlarıda vardır.
Süt Dişi Dolgusu
Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, diş apsesi, yüz enfeksiyonu, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, “nasıl olsa yerine yenileri gelecek” yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir. Süt dişlerindeki çürükler; ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına neden olabilir. Ayrıca bu çürükler süt dişlerinin çok erken kaybına neden olabilir ve bu da süt dişlerin daimi dişlere sürme rehberliği yapmasına engel olur.
Süt dişleri geçici bir dönem ağızda bulundukları için anne ve babalar tarafından genellikle nasıl olsa bu dişler yenilenecek denerek pek önemsenmez. Ancak unutulmamalıdır ki süt dişlerindeki çürükler, yalnız çocuğun yaşam boyu unutamayacağı tatsız ağrı tecrübeleri edinmesine sebep olmaz, aynı zamanda sırada bekleyen kalıcı diş tohumlarına da zarar verir.
Süt Dişi Kanal Tedavisi
Çürük doku ve bundan etkilenen sinir ve damarların uzaklaştırılmasıyla yapılır. Dişin canlı kalması ve fonksiyonuna devam ettirilmesi amaçlanır. Amputasyon tedavisinden sonra dişin üstüne dolgu ya da kron kaplamalar yapılır. Süt dişlerine uygulanan amputasyon ve kanal tedavilerine başlamadan önce dişe anestezi uygulanır. Dişlerin uyuşturulmasından sonra çocuğunuz herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez. Enfeksiyonun çok ilerlediği durumlarda süt dişinin çekimine karar verilebilir. Bu durumlarda yer tutucu yapılması ayrıntısı atlanmamalıdır.