Diş eti çekilmesi diş çürüklerine yol açabilen ciddi bir sorundur. Dişlere yeterli bakım yapılmadığı zaman, dişeti iltihabı oluşmaktadır. Bu da diş eti
Dişin Diş Minesi Olarak Adlandırılan Kısmı Diş Kemiklerinden Çok Daha Güçlü ve Dayanıklıdır.
#dişsağlığı #sağlıklıdişler #diştedavisi #dentbalat #dental #dentist...
Şekerli ve asitli besinlerin tüketimini azaltmak
Günde 2 kez 2 dakika dişleri fırçalamak
6 ayda bir düzenli hekim kontrolü
Ağız içi gargarası kullanmak
Düzenli diş ipi kullanmak
#sağlıklıyaşam #sağlıklıgünler#ağız #dental #dentist #dentistry #dentbalat...
Diş teli kullananlar sağlıklı bir ağız bakımı için şunlara dikkat etmeli;
📍 DişHekiminizin Önereceği Özel Bir Diş Fırçası Kullanmalısınız
📍 Düzenli Diş Fırçalama Alışkanlığını Bir Yaşam Biçimi Haline Getirmelisiniz
📍 Diş ipi ve arayüz fırçası kullanmalısınız
#dişteli #dişipi #diştelinedir #diştelikullanımı #dentbalat...
Diş Sızlaması Sorunları Pekçok Sorunun Habercisi Olabilir.
Kırık dişleriniz varsa dişlerde çürük oluşumu başlamış olabilir
Dolgulu Dişlerin Yenilenme Zamanı Gelmiş Olabilir
Dişeti sorunları ve dişeti iltihapları sorunu yaşıyor olabilirsiniz
#diştedavisi #gülüştasarımı #dişbeyazlatma #implantoloji #periodontoloji #pedodonti #endodonti #ortodonti #dentbalat...
🦷 Çoçukluk döneminde geçici dişler olduğu düşünülerek çokta önemsenmeyen süt dişleri, aynı kalıcı dişler gibi önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Çoçukluk döneminde önemsenmeyen süt dişlerinin çapraşık diş sorunları, çene gelişiminde bozukluklar, diş çürüklerine neden olabilir. #sütdişleri #çocukdişbakımı #çocuklardadişçürüğü #dentbalat #bursadişhekimi...
Sıkı bir kahve içicisi iseniz ; kahvenin diş sorunları alanında yaratabileceği sorunlara dikkat etmelisiniz.
📍 Kahve koyu pigmenti dolayısı ile dişlerinizde kalıcı lekeler yaratabilir.
📍 Sık kahve tüketimi, ağız içinde bakteri üretimi için gereken ortamı oluşturduğu için ağız içindeki tükürük üretimini engeller
📍 Sık kahve tüketimi yapıyorsanız muhakkak Her gün en az iki kez fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun. Bu alışkanlıklar basit görünebilir, ancak çürükleri yakalamak ve önlemek için düzenli kontroller ve temizlikler için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
#estetikdishekimligi #disdokturu #dishastaliklari #diştedavisi #gülüştasarımı #dişbeyazlatma #implantoloji #periodontoloji...
İmplant uygulamalarında yeterli kemik olmaması durumunda blok adı verilen kemik parçaları eklenerek yada kemik tozu kullanılarak ihtiyaç duyulan kemik yüksekliği elde edilir. 😉👍
#sağlıklıgünler#ağız #dental #dentist #dentistry #teeth #ortodonti...
Diş çürüklerinin dişin sinirine kadar geldiği aşamada dolgu yeterli bir tedavi değildir. Böyle durumlarda diş kökündeki sinirler çıkartılır ve dişin sağlıklı bir yapıya kavuşması sağlanmış olur.
#dişbeyazlatma #dolgu #kanaltedavisi #çenecerrahisi #implantdiş #teltedavisi #dentbalat...
Ortognatik (çene) cerrahi, ileri derece çene iskelet yapısı bozuk olan hastalarda hem fonksiyonelliğin (çiğneme, konuşma) hem de estetik görünümün iyileştirilmesi için diş hekimliği branşlarından ortodonti ve çene cerrahisinin birlikte yürüttükleri tedavi yöntemidir.
#çenecerrahi #ortognatikcerrahi #ortognatik #dentbalat #bursadishekimi...
Doğal, sağlıklı ve estetik bir ağız ve dişler ile güvenle gülümseyin!🤗
#dishekimi #disklinigi #dişbeyazlatma #bursadişdoktoru #estetikdişhekimliği #dentbalat...
Diş yapısı içerisinde çeşitli bakteriler bulunuyor. Mikroskop ile görülebilecek kadar küçük olan bu bakteriler; günün her saatinde ağzımızda bulunabiliyor. Ağız içinde oluşan bakterilerin, belirli bir oranı vardır. Eğer ki sayıca fazla ise, bu durum ağız yapısına zarar vermeye başlar. Küçük mikroorganizmalar, bulundukları ağız içini işgal eder. Ağız içerisinde çeşitli yaralar ve şişlikler oluşmaya başlar.
Bu durum bir süre sonra, hastaya rahatsızlık verir. Tıbbi literatür içerisinde, bu hastalık çene kisti olarak isimlendiriliyor. Deri tabakasının çeşitli mikroorganizmalar tarafından satılmasıdır. Çene kistleri genellikle erken fark edildiğinde iyi sonuçlar elde edilir. Çünkü fark edildiğinde hastalık iyi huylu bir vaka olarak ilerlemektedir. Erken teşhis, kişinin hayatını kazandırır. Teşhis sonrası gerekli tetkikler yapılır ve önlemler alınır.
Çene Kisti ve Operasyon
Hastaya yapılan tetkikler sonrası uzman hekim tarafından sonuçlar incelenir. Sonuçlar incelendikten sonra bir değerlendirme tablosu çıkarılır. Tabloya bağlı olarak hastaya, kanal tedavisi uygulanır. Tedavi öncesi anestezi ile diş eti uyuşturulur. Hastanın acı hissetmemesi için uyuştuğundan emin olunduktan sonra ameliyata başlanır.
Ameliyat sırasında ağrısız bir şekilde kist yerinden alınır. Kiste ulaşmak, hastalığın geçmesi için önemli bir adımdır. Diş etinin altındaki kemik de biraz kaldırılarak, kist temizleme işlemi son bulur. Yerinden çıkarılan kist atılmaz. Kistin türünü öğrenmek için patoloji laboratuvarına gönderilir.
Çene Kisti İçin Önlem
Çene kisti, ağız bakımının yeterli bir şekilde yapılmamasından kaynaklanabilir. Ağız içinde bulunan deri, bakteri nedeni ile mevcut görevini yerine getiremez. Devamlı sigara içen bir insan, ağız sağlığına gerekli özen ve dikkati vermiyordur. Çünkü sigaranın içerisinde bol miktarda nikotin bulunuyor. Nikotin alan bir insanın dişleri sararmaya başlar.
Diş etleri ise gün içerisinde kanamaya devam eder. Oldukça doğal besinler tüketilmelidir. Diş eti sağlığına katkısı olan; peynir, süt, yoğurt gibi protein kaynaklı besinler temel gıda olmalıdır. Günde üç defa dişler fırçalanmalı ve fırçalarken yumuşak uçlu diş fırçası tercih edilmelidir. Yumuşak diş fırçaları, diş eti kanamalarını ve şişmelerini önler.
Çene Kisti ve Görünümü
Çene kisti erken teşhis edildiğinde, yerinden kolay bir operasyon sonucu alınabilir. Fakat ameliyat sonrasında doktorun önerdiği ve reçete ettiği ilaçlar mutlaka düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Aksi taktirde ağız bakımına aynı şekilde özen gösterilmez ise hastalığın tekrar etmesi olasıdır. Ağızda daha büyük yaralar ve şişlikler oluşabilir.
Bu şiş ve yaralar kişinin yemek yemesini, konuşmamasını önemli derecede etkiler. Ayrıca görsel açıdan, aynaya bakan bir kişi kendisini psikolojik anlamda kötü hissedebilir. Hem biyolojik hem de psikolojik yaralanmaların meydana gelmemesi adına; gerekli tedbirler kişi tarafından alınmalıdır. Çünkü sağlık ihmale gelmez ve erken teşhis her zaman için hayat kurtarır. Bunun bilincinde ilerleyerek; ağız sağlığı açısından birçok insan gerekli tetkik ve testleri yaptırmalıdır. Alınan test sonuçları ise; uzman hekim tarafından yorumlanmalıdır.
Çene Kisti Çeşitleri
Kist; insan vücudundaki kemik ya da yumuşak dokuda oluşan etrafı doku kaplı boşluklara verilen isimdir. Kistler çıktığı bölgede yavaş yavaş büyüme kat ederler. Vücudumuzda herhangi bir yerde çıkabilen kistler çene bölgesinde de çıkabilir. Özellikle ağız içinde sıklıkla karşılaşır ve patolojik bir etken olma ihtimali yüksektir. Çene kistleri kök ucu kisti, dentigeröz kistler ve nazopalatin kistler olmak üzere üç grupta incelenir. Her biri de nadir olarak görülür.
Çene kistlerinin ana sebebi daha çok dişlerden kaynaklıyken bir kısmı da ağız içerisindeki yumuşak dokulardan kaynaklı da olabilir. Çene kisti her kistte olduğu gibi iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. İlk etapta iyi huylu gibi görünse de ilerleyen zamanlarda kötü huylu olabilir ve bu da çene kaslarına ciddi manada hasar verebilir. Bunun için çene kistlerinin patolojik açıdan değerlendirilmesi gerekir.
Çene Kistleri Nasıl Gelişir?
Çene kistleri oldukça sinsi bir şekilde ilerler ve ilk etapta hiçbir belirti vermeyecek kadar küçüktürler. Buna rağmen ciddi sorunlara yol açabilmektedirler. Çene kistleri genellikle hiçbir ağrıya neden olmaz ve genelde ele gelen küçük şişlikler ile kendini belli ederler. Zaman zaman bu kistler arada bir ağrı yapabilir. Bu ağrı da akla ilk olarak enfeksiyon hastalığını getirir.
Bazı çene kistleri ise ağız içinde oluşur ve tükürük bezleri sebebiyle zaman zaman kendini gösterirler ve genelde küçülüp büyüyen şişlikler şeklinde baş gösterir. Çene kisti sahibi olan kişilerde genel olarak sıklıkla ağız ve diş problemleri yaşanmaktadır.
Çene Kisti Nelere Yol Açar?
Çene kisti, ilk etapta belirti göstermediği için ancak ağız film sonucu ile kendini belli eder. Çene kisti ilerledikçe ağız bölgesinde şişlik, kızarıklık ve çene ağrısı ile baş gösterir. Kist oluştuğu bölgede bazı durumlarda sinir sıkışmasına da yol açmaktadır. Hatta bazı durumlarda çene kemiklerinin kırılmasına bile sebebiyet vermektedir. Bu nedenle en ufak bir şüphede derhal bir diş hekimi ya da çene uzmanı ile görüşmek gerekir.
Çene Kistinin Tedavisi Nedir?
Çene kisti de diğer kist türleri gibi operasyon gerektirmektedir. Çene kistine müdahale ederken genelde iki yöntem kullanılır; birinci yöntem kisti olduğu bölgeden direkt olarak çıkarmak iken ikinci yöntem ise kistin üstünü açıp büyümesini takip etmektir. Her iki durumda da cerrahi işlem gerekmektedir.
Operasyon sonrası kistin çıkarıldığı yer kendini onarır ve böylece oluşan yara izi yok olmuş olur. Oldukça basit bir işlemdir ve bu işlem sayesinde pek çok kişi çene kistinden kurtularak kansere ilerlemesine engel olmaktadır.
Çene Kisti Belirtileri
Çene kisti oluşurken başlangıçta hiçbir belirti vermez ve sonrasında küçük şişlik şeklinde elinize gelir. Bu şişlikler zamanla alt dudakta uyuşukluğa sebep olmaktadır. Bununla birlikte yüz bölgesinde de şişlikler meydana gelebilir.